Wij helpen uw risico's beheersen

Gegevens gegijzeld? Wat nu?

Ransomware of gijzelsoftware is een door hackers gebruikt chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is software die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te deblokkeren met een tegen betaling verstrekte code.

Betalen blijkt echter niet (altijd) tot deblokkering van de besmet geraakte computer en/of bestanden te leiden. Zelfs wanneer na betaling de code succesvol wordt gebruikt blijft de software op de computer staan en kan deze enkele maanden later opnieuw het systeem of de bestanden blokkeren en om nog meer geld vragen.

Bronnen van ransomware-infectie

Ransomware-infecties kunnen op meerdere manieren ontstaan: door onveilige en frauduleuze websites, softwaredownloads of kwaadaardige e-mailbijlagen. Iedereen kan een doelwit zijn, zowel personen als bedrijven.

Infectie is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt.

Risico beperken

Hoewel er tal van technische maatregelen te nemen zijn om de kans op infectie te verkleinen, zal het ook nodig zijn om medewerkers bewust te maken van het risico. Als medewerkers malafide software, mails en websites kunnen herkennen is de kans kleiner dat zij deze openen.

Omdat infectie nooit helemaal uit te sluiten is, kan een (schone) back-up van de gegevens de gevolgen beperken als zich onverhoopt toch een infectie voordoet.

Hoe kan Rood Risicobeheersing u helpen?

Als expert op dit gebied weet Rood Risicobeheersing als geen ander wat de gevolgen voor uw business kunnen zijn van een ransomware infectie. Wij helpen ondernemingen in het MKB malware-infectie te voorkomen. Ook als u onverhoopt tòch geïnfecteerd raakt helpen wij bij het herstellen.

Kiest u ervoor om eventuele risico’s zoveel mogelijk te verminderen? Dan is Rood Risicobeheersing de partner die u zoekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde diensten
Cloud Risico Analyse
Awareness Campagne
IT Risk Assessment
Recente artikelen
SBOM startersgids

SBOM is een afkorting voor ‘Software Bill Of Materials’. Het is een lijst van componenten die een (cloud-) leverancier gebruikt

Lees meer »