Automatisering maakt meer en meer onderdeel van ons dagelijks leven. Zowel zakelijk als privé maken we steeds meer gebruik van computers en systemen. En voor ieder van die systemen wordt aan je gevraagd om een uniek wachtwoord te bedenken en te onthouden. Dat wachtwoord heb je vervolgens nodig om toegang te krijgen tot een systeem. Al met al gebruik je erg veel wachtwoorden en is het bijna onmogelijk om die allemaal te onthouden.
Er zijn allerlei manieren om deze wir-war aan wachtwoorden te kunnen bolwerken. Niet alle manieren zijn even veilig. De minder veilige manieren zijn bijvoorbeeld: altijd hetzelfde wachtwoord gebruiken of altijd je wachtwoord laten onthouden door de app of je browser.
Er is een manier die de meeste mensen veilig vinden: gebruik een password manager. Een password manager is een programmaatje of een app die wachtwoorden voor je genereert, de gegenereerde wachtwoorden veilig opslaat en ook voor je invult op websites, systemen of apps.
Er zijn password managers die wachtwoorden op je telefoon of laptop opslaan, maar ook password managers die je gegevens ‘in de cloud’ opslaan.
Voorbeelden van password managers zijn: 1Password, LastPass, KeePass en Dashlane
Verder zijn er tegenwoordig ook browsers en antivirus programma’s die vergelijkbare diensten aanbieden, bijvoorbeeld: Google Chrome of Norton Password Manager.
Hoewel password managers over het algemeen een redelijk veilige manier is om je wachtwoorden te ‘managen’, zijn security officers het nog niet eens over of deze ook in een zakelijke omgeving kunnen worden geadviseerd.